Какво е общото между комуникационния консултант и стоматолога?

Дата на публикуване: 22/03/2019

… или защо комуникационният консултант е не просто в полза на комуникационната агенция, а заедно те могат да направят чудеса за клиента.

Първите седем години.

На 3х7 направих първите безуспешни опити да обясня на моя дядо какво точно съм записала да уча в университета (тук няма да отварям голяма скоба по темата „Висше образование веднага след гимназията“, което означава на 18 осъзнати години да вземеш важното решение КАКЪВ ИСКАШ ДА СТАНЕШ … поне аз имах щастието да харесвам това, в което се дипломирах).

На 5х7 мой клиент се обърна към мен с молба „да обясня на хората в какво точно се изразява неговият бизнес“ и „какво го отличава от конкуренцията“.

Сходни ситуации … които към днешна дата ме водят към настоящата история.

… Че без комуникации не може е ясно; че ЕВЕНТУАЛНО за да комуникираме е нужен бюджет, също е ясно, но ЗАЩО и КЪДЕ в тази картина се позиционира комуникационният консултант, особено след като има маркетингови и ПР-агенции за тази работа!!?

Тук е моментът да спомена Пловдив (ще се случва често в моите истории): град с многопластова индивидуалност по отношение на история, география, култура, хора и … бизнес. Голяма част от анализите ми са базирани на контакти, както с организации от Пловдив или с дейности в Пловдив, така и с такива, които по една или друга причина имат интерес към Пловдив.

Споменавам това, тъй като основният комуникатор на един бизнес или институция е неговото/нейното сърце – те бият в един ритъм и няма как да бъдат отделени. Този комуникатор, често е цял комуникационен отдел или т.н. in-house комуникатор, но много често нито единият, нито другият вариант е наличен. Тук идва необходимостта от комуникационния консултант:

  • комуникационният консултант познава структурата отвътре добре.
  • комуникационният консултант разполага с подробен анализ на целевите групи, нуждите и проблемите на организацията.
  • комуникационният консултант често е базиран там, където оперира клиентът и познава околната среда в детайл.
  • комуникационният консултант разполага с контактите, които са от полза на клиента.
  • комуникационният консултант е добър администратор: може да направи график на планираните дейности, да съдейства в организационните процеси и да спести на клиента време и средства.
  • комуникационният консултант разбира от анализиране: изготвя и следи съобразен с целите на клиента комуникационен план.
  • комуникационният консултант е междинно звено между клиента и рекламната/ПР/дигиталната/ивент агенцията, между клиента и графичния дизайнер, програмиста, фирмата за кетъринг … а защо не и Lady Gaga, Соло-флейтистката на Виенската Филхармония или Elton John.
  • комуникационният консултант е тук за Вас: срещите на живо пречат на недоразуменията в комуникацията.
  • комуникационният консултант, не на последно място, е човекът, на когото имате пълно доверие.

А защо консултант – ние имаме маркетинг мениджър ?!

Комуникационният консултант е външно лице, ангажирано по проект и често, за да „загаси пожар“, „внесе свежест“ или просто намери решение. И трите са а/креативен процес, б/ процес, свързан с опит и в/резултат от екипна работа. Що се касае до свежестта: тя не случайно се „внася“, защото идва ОТВЪН навътре … а не обратното.

В графа „екипна работа“ идва мястото на комуникационната агенция: Клиентът си я харесва, свикнал е с нея, харесва му офисът й … защо не и градината към офиса, агенцията дава повод клиентите да излизат от своите ежедневни работни пространства, да пътуват и да се разнообразяват … и все такива приятни неща. Агенцията е неизменна част от работата и на комуникационния консултант. Те работят заедно, тъй като ако комуникационният консултант е сърцето, то агенцията задвижва останалите процеси, като: website development, SEO, Google Ads, online реклами, телевизионна реклама, връзки с медии, организация на събития и други дейности, за които ЕКИПЪТ има значение.

С две думи: пулсът на Вашата организация се поддържа от Вашия доверен комуникатор и от агенцията. ЗАЕДНО. Те са свързани както иконома на кооперацията, в която живеете и отделните работници, които той вика при аварии; както довереният Ви стоматолог и зъботехника, който ще изработи новата Ви коронка; както Вашата туристическа агенция и комплекса, където ще прекарате следващата си почивка.

Ако сте подбрали и двете да бъдат добри – просто нямате нужда да се тревожите за нищо … почти!

Желая консултация

Полезни статии