А вие подредихте ли си … гардероба?!

Дата на публикуване: 02/05/2020

Eдна статия в партньорство с Огнян Гуглев*

Кога последно решихте да си подредите живота и … започнахте с гардероба?

Ако планирате да направите това, тази статия няма да ви бъде полезна, както и няма да ви направи по-организирани, по-дисциплинирани и отговорни. Ако изобщо я прочетете до край, това, което след това би могло да се случи и никак няма да е минимален успех е да си купите тефтер и молив: тези два предмета могат да бъдат полезни за справяне с бурите в живота – онези, които ни предстоят.

Планирането като част от личната финансова грамотност: планирахте ли вече списъка за пазаруване? а планирахте ли следващия час при вашия зъболекар? Имате ли план за лятната почивка на семейството? А как стоят нещата с финансовото планиране?

За да планираме финансовите си цели е необходимо да имаме представа за текущия си финансов баланс. Да, за финансовия баланс т.е. да обърнем внимание на регулярните приходи и разходи на месечна база. Това може да ни помогне да не бъдем изненадани от събития като например бъдещо образование на децата, оттегляне от работа, неочаквани разходи, свързани със здравето. Представяме ви по-детайлен списък:

Финансовата грамотност ни позволява:

 

  • Да планираме бъдещето си – Какви искаме да бъдем;
  • Да постигаме целите си;
  • Да не нарушаваме начина си на живот във времена на финансова криза и при непредвидени обстоятелства;
  • Да използваме приходите си по най-разумния начин;
  • Да се превърнем в преуспяващи, а не оцеляващи;
  • Да подобрим различни сфери от живота ни — взаимоотношения, кариери, хобита, семеен живот;
  • Да управляваме правилно бизнеса си;
  • Да сме свободни да бъдем себе си и да правим това, което обичаме;
  • Да бъдем успешни.

Финансовата грамотност ни помага да бъдем по-подготвени, да дадем пример на децата си, да си позволяваме стъпки в посока сбъдване на мечтите си, които без грамотност и планиране не бихме могли да направим.

По пътя ни към подобряване на нашата финансова култура, с тефтер и молив в ръка, ще срещаме хора, които могат да ни бъдат от полза. Информацията, която ни се предлага под формата на анализ на потребности, финансов план, персонална консултация, е информация, която към момента не се предлага в учебните заведения като задължителен предмет, но все още в България е достъпна чрез по-добрите животозастрахователни компании без предварителна инвестиция.

Възможностите за спестяване с известна доходност варират от инвестиране в недвижими имоти, акции, злато до ниско-рискови инструменти като Застраховка живот с инвестиционен характер и др. Правилният подход е този, който ви кара да се чувствате добре и факторите за това могат да бъдат:

/ инвестицията ви вдига адреналина постоянно, защото цените на акциите „танцуват“ ежеминутно;

/ инвестицията ви кара да се чувствате модерен и да държите нещата под контрол;

/ инвестицията ви дава повод за разговор с приятели;

/ инвестицията ви отнема времето, което би трябвало да е за домакински и други дейности, свързани със семейството … и реално тя дава повод да ги избягвате;

/ инвестицията ви дава спокойствие без риск, защото имате доверие на консултанта си.

Преди да изберете начина на инвестиция, преценете добре защо го правите, какво и кога искате да постигнете с това, колко е важно за вас и колко отговорно бихте подходили към решението си…не заради друго, ами защото обикновено решенията да си оправим живота започват от гардеробите. Лошото е, че свършват пак там.

*Огнян Гуглев е млад и предприемчив пловдивчанин, който обича да вдъхновява: познанията, които споделя със своите ученици и клиенти е откривал в корпоративна среда тук и в чужбина, от книги, статии и разговори. За него финансовата грамотност е ключов елемент в живота на всеки един човек и полага усилия тя да стане по-популярна в България.

Желая консултация

Полезни статии