От блога на КАМАО: Свободен достъп до знания за най-малките – Природонаучният музей в Пловдив

Дата на публикуване: 20/05/2019

В сърцето на един от най-древните градове в света, непосредствено до най-стария парк в България е разположен Регионалният природонаучен музей – Пловдив. Заедно с екипа на музея осигуряваме курсове по астрономия за деца, посрещайки любознателността на най-младата целева група.

ПРИРОДОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ В ПЛОВДИВ

Познат като вторият по големина град в България, с над 2 000 – годишна история, Пловдив тази година е и Европейска столица на културата.  Градът предлага на своите жители и на туристите красиви пейзажи и уникална по рода си архитектура. Сред културните забележителности на Пловдив е Регионалният природонаучен музей в града: сградата му е построена през 1880 година, дълго време е била ползвана от за кметство. От 1957 година насам в нея се помещава музеят – пресечна точка на теми като биология, астрономия и геология, които са от интерес за всички възрастови групи.

През последните няколко години музеят може да се похвали с положително развитие по отношение на управление и инфраструктура, като винаги фокусът на директора Огнян Тодоров и на неговия екип са децата.  Работата в тази посока е немислима без дигитализацията. Така темите, по които сме компетентни и можем да бъдем полезни са две: разширяване обсега на комуникация и прилагане на дигитални средства.

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО

Освен като консултант за Природонаучния музей направихме заедно с неговия екип първата още по-видима крачка в комуникацията навън:  осигурявам веднъж седмично посещението на общо 22 ученика от 5. и 6.  клас , което ги отвлича в света на планетите и звездите. Така насочваме фокуса на институцията още по-осезаемо в посоката на подрастващите и техните родители.  От своя страна музеят е един види платформа за популяризиране на офиса ни в София.  За целта разработихме комуникационни мерки и специално създадени печатни материали.

Поглеждайки напред това означава съвместни дейности в посока комуникационни стратегии и подготовка на музея за бъдещето: представяме си дигитализация на поднесената информация, интерактивни лекции и дейности за посетителите, обиколки на изложените експонати и зали. 

Think Big:  Регионалният природонаучен музей в Пловдив като атрактивно място не само в региона, но и за туристите от други държави – както за малки, така и за големи.

Тази статия е изготвена съвместно с агенцията за нова комуникация CAMAO.

Желая консултация

Полезни статии