За shopping терапията или що е то комуникационен бюджет?

Дата на публикуване: 06/04/2019

Дали „да правиш бизнес“ и „да правиш пари“ са два различни начина да кажеш едно и също нещо е тема на една друга статия, която е малко вероятно да прочетете тук. Със сигурност обаче парите са основен фактор в бизнеса, а през последните години и в редица други сфери като образование, здравеопазване, политика, изкуство. В различните части на света връзката между парите и съответния сектор се е развила по различно време и има различна право-пропорционалност.

Тук ще разглеждаме основно ролята на парите в бизнеса, но всеки от Вас може да си направи индивидуални препратки и към други сфери, с които се е сблъсквал. Може ли да се прави бизнес без бюджет? Каква е ролята на комуникацията за постигане на бизнес целите?

По данни на немския платен портал за статистически данни Statista компаниите, които отделят най-големи бюджети за реклама са Procter & Gamble, Ferrero, Volkswagen, следвани от Telekom и L’Oréal (към 2017 г.). 

Цифрите варират според размера на бизнеса или според размера на инвестицията в нов бизнес, според амбициите и целите на обществената личност или политическа партия и т.н. Като цяло размерът има значение и в тези начинания. Определянето на това „колко да похарчим“ за реклама, ПР, като цяло за комуникация може да се случи по няколко начина. За това дали изобщо да харчим за някоя от горните дейности, правило обаче няма. Има последици от взетото решение.

Изброявам 4 метода за това как да определите бюджета за вашите комуникационни дейности.

Опция 1: Метод на %

Много мениджъри определят размера на сумата за реклама на база оборот/приходи на компанията. Въпреки че това е доста разпространен метод, той търпи вариации. Те именно зависят от бранша: в производството и стратегическите бизнеси като фармацевтика, енергетика, транспорт, строителство % на комуникационните разходи може да варира между 10% и 20% от приходите. Сферата на услугите %-ът е рядко над 6-7%, докато при малките компании, собствениците заделят средно около 2% за реклама.

Опция 2: Метод на потребността

Този принцип се прилага най-често при а/ стартиране на дейност или б/ при полагане на основите на комуникационни дейности в бизнеса. Обикновено размерът на средствата е по-голям през първите месеци в сравнение със следващите години. Стартирайки бизнес имаме нужда от ново лого, сайт, подбор на служители, цялостен корпоративен дизайн … като цяло искаме да направим шоу и да вдигнем с апломб завесата. Това струва сума от цялостния бюджета.

Опция 3: Метод на целеполагането

Това е вариантът, в който помощта на комуникационен консултант или на цял екип маркетинг експерти може да се окаже безценна. Според целите, които ясно и конкретно сте начертали за Вашия бизнес, консултантите определят не само размера на комуникационния бюджет, но и неговото времево разпределение: искате по-добър имидж, искате повече клиенти в делничните дни, искате повече Instagram последователи или пък разрастване на екипа до края на годината. Този метод ще разгледаме подробно тук през идните месеци.

Опция 4: Метод „на човек“

На човек, защото независимо дали продаваме кучешка храна, търсим нови клиенти за кантората си или повече посетители на новата картинна галерия става дума за хора. Този метод определя комуникационния бюджет на база човек: посетител в галерията, последовател в социален канал, клиент.

При всяко едно положение разходите за комуникация са неизбежни ако искаме да имаме успехи като бизнес начинание или институция. Разходите е желателно да бъдат поне покрити от приходите, за бъдат всички участници в процеса доволни.

И за финал на тази толкова комерсиална и реална статия един виц:

Мъж в депресия посетил своя психолог: „Докторе, имам нужда от помощта Ви. Не съм в настроение, нямам апетит и желание за забавления.“ Докторът го попитал, дали си е купувал нещо напоследък. Пациентът казал, че не е. „Добре е да го направите. Ще Ви подейства положително.“

На следващия преглед лекарят попитал пациента, дали е пазарувал, а той отговорил. „Да, докторе. Похарчих 1000 лева.“

„Това е сериозна сума. А за какво я похарчихте?“ попитал психолога.

„Купих си 500 евро.“

В статията е използвана информация от www.wirtschaftswissen.de и www.de.statista.com .

Желая консултация

Полезни статии